کارشناسان با مطالعه بر روی ۴۷۸ نفر داوطلب که ساعات طولانی با کامپیوتر کار کردهاند و دچار خشکی چشم، سوزش، خارش و درد در ناحیه چشم شدهاند دریافتهاند مصرف امگا ۳ توانسته تا حد فراوانی مشکلات چشمی آنها را کاهش دهد.
کارشناسان در یک مطالعه ۳ ماهه به طور مرتب به گروهی از داوطلبان امگا ۳ و به گروه دیگر دارو نما دادهاند و نتایج را با یکدیگر مقایسه کردهاند.
براساس نتایج حاصله افرادی که روغن ماهی یا امگا ۳ مصرف کردهاند با کاهش محسوس علائم خشکی، قرمزی و سوزش چشم مواجه شدهاند.
کارشناسان
اعتقاد دارند امگا ۳ در مواد غذایی چون گردو و ماهیهای روغنی وجود دارد و
سبب کاهش التهاب و افزایش گردش خون در چشم و حفظ سلامت چشم و افزایش ترشح
اشک میشود. نتایج این پژوهش در مجله Contact lens& anterioreye به چاپ
رسیده است.
مواد غذایی حاوی امگا ۳
روغن ماهی مورو که عصارۀ واقعی امگا 3 است، به خاطر نیروی فوق العاده اش باید هر روز به میزان یک قاشق مصرف شود. امروز، میتوانیم هرزگاهی جگر ماهی مورو بر روی یک تکه نان تست را به خودمان تعارف کنیم. ضمناً این خوراک واقعاً خوشمزه است!
روغن کلزا، سرشار از امگا 3
روغن کلزا متعادل ترین روغن از نظر نسبت امگا 3 به امگا 6 است، چیزی حدود 1 به 2، در حالی که توصیه میشود این نسبت کمتر از 1 به 5 باشد.
اگر از طعمش خوش تان نمیآید، توصیه میکنیم که روغن کلزا را با روغن زیتون خیلی طعم دار، مخلوط کنید، طعم نامطلوب روغن کلزا خنثی میشود. خیلی خوب است اگر این ترکیب جایگزین دیگر روغن های سرشار از امگا 6، مانند روغن آفتابگردان، روغن بادام زمینی، روغن ذرت و... بشود.
روغن کتان، سرشار از امگا3
روغن کتان، روغن دیگری سرشار از امگا 3 است، اما کمتر مورد استفاده قرار میگیرد زیرا نگه داری آن خیلی سخت است (این روغن خیلی سریع اکسید میشود). بنابراین دانۀ کتان به روغنش ترجیح داده میشود.
دانه های کتان
دانه های کتان که مصرف آن راحت تر از روغن کتان است را میتوانید به تمام انواع خوراک ها از جمله نان ها و سالادهای تان بیافزایید.
ماهی سرشار از امگا 3
ماهی
های چرب غنی ترین منابع امگا 3 هستند، ماهی هایی مانند: ماهی آزاد، ماهی
مارکو، شاه ماهی، ساردین، ماهی تن، ماهی قزل آلا، مار ماهی، ماهی کولی،
ماهی فلتان، ماهی ریش دار، ماهی نیزه و...
ماهی
های بدون چربی که «ماهی های سفید» هم نامیده میشوند عبارتند از: سفره
ماهی، ماهی مرلان، اره ماهی، ماهی مورو، ماهی نیزه، ماهی قزل آلای دریا،
ماهی خاردار، ماهی هادوک (نوعی ماهی دودی)، ماهی گرگ دریا، ماهیِ روغن،
ماهی لُت (نوعی ماهی آب های شیرین)، ماهی لیماند (نوعی ماهی پهن)، ماهی
لیو، ماهی روغنی کوچک، ماهی آلاسکا، ماهی ره (نوعی دیگر از سفره ماهی)، سپر
ماهی و شاه ماهی.
دیگر فرآورده های دریایی نیز حاوی امگا 3 هستند، اما کمتر از ماهی های چرب.
آجیل و خصوصاً گردو، سرشار از امگا 3
گردو،
فندق، بادام، بادام هندی، پسته و... . این مغزها مطمئناً پرکالری هستند
اما با این حال مواد چربی هستند که حاوی امگا 3 اند. چند بار مصرف این آجیل
ها در هفته مثلاً به جای شیرینی های صنعتی یا نان های روغنی، بسیار مفید و
مؤثر خواهد بود!
روغن گردو، سویا و دانۀ گندم
روغن گردو یا سویا سرشار از امگا 3 هستند ضمن اینکه امگا 6 اندکی دارند. روغن دانۀ گندم هم همین مزایا را دارد.
تخم مرغ های غنی شده با امگا 3
اگر
مرغ ها در هوای آزاد پرورش پیدا کنند، تخم شان به طور طبیعی سرشار از امگا
3 خواهد بود. اما تخم مرغ ِ مرغ هایی که در مرغداری پرورش مییابند، این
خاصیت را ندارد مگر اینکه فقط با دانۀ کتان تغذیه شوند. بنابراین مصرف چنین
تخم مرغ هایی در الویت قرار دارد!
گوشت حیواناتی که در هوای آزاد پرورش مییابند نیز سرشار از امگا 3 است
با
استفاده از روش های جدید پرورش، گوشت از لحاظ امگا 3 فقیر است. بنابراین
مصرف گوشت حیواناتی که در هوای آزاد پرورش یافته اند ارجحیت دارد، با مصرف
این نوع گوشت ها شما میزان امگا 3 دریافتی تان را افزایش میدهید زیرا
حیواناتی که علف و یونجه میخورند، گوشت شان و مرغ هایی که دانۀ کتان
میخورند تخم شان، به طور طبیعی سرشار از امگا 3 خواهد شد.
سبزیجات چه طور؟
در
100 گرم از سبزیجات مقدار زیادی امگا 3 یافت نمیشود، اما سبزیجات موادی
هستند که ما از آنها به میزان زیاد استفاده میکنیم، به این ترتیب آنها هم
در تأمین امگا 3 بدن ما نقش خواهند داشت. سبزیجاتی که بیشترین میزان امگا 3
را دارند، عبارتند از: گیاه خرفه، اسفناج، کاهو فرنگی، شاهی، کاهو، مغز
درخت نخل، آووکادو و...
اگر میزان امگا 6 زیادتر از حداکثر چهار برابر شود عوارض بعدی مانند اختلال انعقاد خون و مشکلات قلبی و غیره را برای مصرف کننده ایجاد خواهد کرد .
اگر هر قدر مصرف امگا 3 را افزایش دهید، بدون اینکه مصرف امگا 6 را کم نکنید، عملاً هیچ فایده ای نخواهد داشت.
به طور مثال اگر میخواهید، از روغن کلزا استفاده کنید، باید آن را جانشین روغن های سرشار از امگا 6 مانند، روغن آفتابگردان یا روغن بادام زمینی نمایید.